Boller med sukkertang

Sukkertang er let at anvende i madlavningen. Den er god både i salater, til fisk, i supper, eller ristet sammen med lidt nødder og kerner som en lille snacks. Her har vi valgt at bruge den tørrede knuste tang i hjemmebagte boller, så får de et lille vitaminboost.
Forb. tid 1 t
Tilb. tid 10 min
Ret brød
Køkken dansk

Ingredienser
  

  • 50 g Gær
  • 3 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk Honning
  • 0,5 dl Olivenolie
  • 400 g Hvedemel
  • 1 håndfuld Sukkertang tørret og knust

Sådan gør du
 

Forberedelse

  • Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt salt og sukker. Derefter tilsætter du olie og knust tang. Til sidst kommer du hvedemelet i lidt efter lidt. Dejen skal være blød med ikke klistret.
  • Lad dejen hæve i ca 30 minutter. Den skal hæve til omkring dobbelt størrelse.
  • Tag dejen ud på et meldækket bord og form 12 fine boller, som du sætter på en bageplade dækket med bagepapir.
  • Dæk bollerne med viskestykket igen og lad dem efterhæve i ca. 20 minutter. Herefter pensler du bollerne med pisket æg eller lidt vand.
  • TIP: du kan erstatte 50 g af hvedemelet med en grovere meltype.

Bagning

  • Sæt bollerne i en 200 gram forvarmet ovn og bag dem til de er flot lysebrune, det tager ca 10 minutter. Hvis det lyder hult når du banker i bunden af dem, er de færdige.

Sukkertang chips

En forholdsvis sund snack, der er let at lave.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 30 min
Ret Snack
Køkken dansk

Ingredienser
  

  • 1 bundt Frisk sukkertang (du kan også bruge tørret)
  • Olivenolie
  • 2 spsk sesamfrø
  • Flagesalt

Sådan gør du
 

Sukkertangchips

  • Spray eller pensl den friske sukkertang med god olivenolie. Bruger du tørret tang, skal du lægge den i blød først. Ca 1/2 time.
  • Læg sukkertangen på en bageplade med bagepapir. Drys med flagesalt og sesamfrø.
  • Bag i ovnen på 80 grader i en til halvanden time. Tangen skal være helt sprød men ikke brændt.
  • Køl af og bræk i mindre stykker og server som snack før middagen.

Linguine med tomat og blåmuslinger

En fantastisk ret til de dage hvor du har lyst til at flytte Italien hjem på terrassen eller i køkkenet.
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 20 min
Ret Hovedret
Køkken Italiensk

Ingredienser
  

  • 1 kg Blåmuslinger
  • 1 Gulerod
  • 1 Løg
  • 2 fed Hvidløg
  • 400 g Linguine
  • 1 pk Hakkede tomater (af de gode)
  • 1 dl Hvidvin (evt erstat med vand m. bouillon)
  • 1 håndfuld Bredpladet Persille
  • Salt og Peber
  • Olivenolie

Sådan gør du
 

Pasta

  • Sæt en gryde med vand over til pasta. Kog efter anvisningen på pakken.

Sauce

  • Rens muslingerne under rindende vand. Bank dem mod en hård overflade. Smid dem ud der ikke lukker sig.
  • Hak gulerod og løg i rustikke stykker. Sæt en gryde mere over til at koge muslinger i. Hæld gulerod, løg og muslinger i vandet. Kog dem 5-7 minutter. Indtil de har åbnet sig. Dem der ikke har åbnet sig, eller hvor skallen er i stykker kasserers.
  • Tag en sauterpande frem. Varm olien op og svits hakket hvidløg heri.
  • Kom de hakkede tomater og hvidvinen i og lad det simre i 4-6 minutter. Kom persillen i og smag til med salt og peber.
  • TVend muslinger og linguine i saucen. Sørg for at det hele bliver rørt godt rundt.
  • Server i dybe tallerkener, pynt evt. med et par hele muslinger på toppen og lidt ekstra persille.
  • Server gerne et godt brød til.

Moules Frites

Moules Frites er en fantastisk lækker spise, faktisk er det en af mine favoritretter. Den kan spises enten som forret eller hovedret. Det afhænger bare af mængden af muslinger og frites.
Den er også kendt som Belgiens nationalret, og kommer du til Belgien, skal du smage den på en restaurant, med udeservering og en af deres skønne øl til. DET kan anbefales.
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 45 min
Ret Forret, Hovedret
Køkken Fransk
Antal 2

Ingredienser
  

  • 3-4 stk Bagekartofler
  • 0,5 dl Olivenolie
  • 3 tsk Flagesalt
  • 1 kg Friske blåmuslinger
  • 1 stk Skalotteløg
  • 3 fed Hvidløg
  • 2 dl God hvidvin
  • 1 dl Piskefløde
  • 1 håndfuld Bredbladet persille

Sådan gør du
 

Frites

  • Skræl bagekartoflerne og skær dem i flotte pommes frites
  • Put dem i en skål med olivenolie og flagesalt og rod godt rundt, så salt og olie fordeler sig på alle dine frites. Du kan evt. tilføje tørret timian eller chiliflager.
  • Læg dine frites på en bageplade med bagepapir. Spred dem ud så de ikke rører ved hinanden, så bliver de sprødest.
  • Bag dine frites i på 200 grader (varmluft) i 35-45 minutter. Du kan vende dem undervejs. Der er forskel på ovne, så hold øje med dem. Dine skal måske have lidt længere eller lidt kortere tid.

Moules

  • Rens muslingerne og bank dem let mod en hård overflade. Du renser dem ved at skrubbe dem under rindende vand. Dem der ikke lukker sig, eller hvor skallen er i gået i stykker smider du ud.
  • Pil dine løg og hak dem fint. Både skalotte løg og hvidløg. Løg klares i god olie i en store varm gryde. Hvis du er til lidt ekstra spice i livet, kan du også tilsætte lidt chili tørret eller frisk.
  • Nu lægger du muslingerne i gryden og varmer dem med i 30-60 sekunder. Derefter hælder du hvidvin over og lægger et tætsluttende låg på gryden.
  • Muslingerne skal dampes i 3-7 minutter. De skal have åbnet sig. Du kan ryste gryden let undervejs.
  • Nu skal væden sigtes fra, ned i en skål. I en anden skål lægger du muslingerne og putter et låg over, så de holder sig varme. Smid de muslinger ud, der ikke har åbnet sig. Væden hælder du tilbage i gryden og koger ind til ca, halvdelen. Hold godt øje, det går faktisk stærkt.
  • Når du har ca 1 dl hvidvinssauce tilsætter du fløden. Skruer ned for varmen og smager til med salt og peber. Nu hælder du muslingerne tilbage i gryden. Husk kun de åbne! Og koger det hele op i et par minutter.
  • Et voila, Moules Frites på Belgisk maner.